Openbare Bibliotheek Aartselaar

Nieuwsbrief

NIEUWS VAN DE BIB

                    Zomer

Voorleesnamiddag in september

Op woensdag 14 september 2016 beleven kinderen de leukste tijden in de Bib. Er zijn drie momenten waar de jongste lezers aan kunnen deelnemen. Deelname is gratis voor alle drie de activiteiten.

Boek op schoot van 13u30 tot 14u in de Bib.

Voorlezen is het leukste moment van de dag! Een voorleessessie met een boek op de schoot voor peuters en kleuters en hun ouders of grootouders in de zithoek van de jeugdafdeling. Inschrijven is niet nodig.

 

Tovertijd met als thema ‘Ik ben een held’ van 14u tot 15u20 in de Bib.

Een voorleesnamiddag waar boeken en taal op een speelse manier verkend worden voor jonge kapoenen van 4 tot 6 jaar. De kinderen gaan daarna zelf creatief aan de slag en toveren prachtige knutselwerkjes uit hun hoed. Is jouw kind er graag bij? Inschrijven via www.cultureelcentrumaartselaar.be/reservatie-tickets

Kameleon gaat naar Australië van 16u tot 17u15 in de Bib.

Een voorleesmoment voor actieve durvers van 6 tot 8 jaar die houden van verhalen, ontdekken en knutselen. Als echte ontdekkingsreizigers leren ze in 2016 elke maand een nieuw land of plekje kennen.

Inschrijven via www.cultureelcentrumaartselaar.be/reservatie-tickets

 

Verwendag

Noteer alvast in je agenda! Op zaterdag 8 oktober van 9u30 tot 12u30 is de Verwendag er weer in de Bib met als thema “Virtuele Werkelijkheid”.

Er werd een doorlopend aanbod uitgewerkt met actie en reactietoestellen alsook een lezing en workshop:

Lezing en demonstratie: E-boek of echt boek? Onder leiding van Marc Geniar. De activiteit vindt driemaal plaats in het leescafé en duurt ongeveer 30 minuten.
Workshop–demonstratie: “Toekomst-technologie” aangeboden door FUTUUR.

Woon je graag een demonstratie of lezing bij? Reserveer op voorhand je plekje. Meld je aan via bibliotheek@aartselaar.be of aan de balie in de bib.

 

In gesprek met…

Op donderdag 6 oktober van 20u15 tot 22u15 vindt in de bibliotheek de eerste van drie nieuwe avonden “In gesprek met…” plaats. Deze keer praat gastheer Bart De bruyn met auteur Luc Deflo.

Luc Deflo debuteerde in 1999 met ‘Naakte Zielen’. Deze eerste psychologische thriller rond het Mechelse speurdersduo Deleu en Bosmans werd meteen genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Uiteindelijk sleept hij in 2008 met ‘Pitbull’ de Hercule Poirotprijs in de wacht.

Gastheer van “In gesprek met…” is nog steeds Bart De bruyn (ex-programmamaker Bladwijzer, RTV Kempen – Mechelen). Bart ademt cultuur, media en communicatie en laat zowel de auteur als het publiek zich gezellig thuis voelen. Het resultaat: een aangename avond met verhalen over Luc Deflo, zijn boeken en zijn liefde voor Mechelen.

De volgende twee auteurs met wie Bart De bruyn een gesprek heeft zijn Rudy Soetewey (23 maart 2017) en Lize Spit (27 april 2017). Een “In gesprek met…” bijwonen kost € 4. Als je je inschrijft voor de drie avonden betaal je er slechts twee. Prijs is inclusief twee drankjes.

 

Tentoonstelling – FODIAC

Fodiac vzw nodigt je uit om de groepstentoonstelling te bezoeken in de Bibliotheek.

Fodiac vzw is een vereniging van enthousiaste amateurfotografen uit Aartselaar.

8 Juni 1980 is de officiële start van deze vereniging en dit na een oproep van François Swolfs in het lokaal huis-aan-huis-blad ‘tKrantje. Eerst luidde de naam van de club “Fodica“ maar al snel werd besloten om de naam “Fodiac“ te gebruiken.

Bewonder het werk van deze fotografen tijdens de openingsuren van de bibliotheek van 1 tot en met 29 september 2016.

 

Voor de Jeugd!

Kinder- en Jeugdjury

Gebeten door de leesmicrobe? Doe dan mee aan een KJV-groep van 4-16 jaar! KJV staat voor Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, een leesclub voor jonge lezers met een hart voor boeken.

De juryleden praten telkens over twee gelezen boeken en bespreken zo op een half jaar tijd acht titels. Jongeren zijn dol op verhalen en geven dan ook graag hun mening over hun eigen boeken. De juryleden worden ingedeeld volgens leeftijd in een leesgroep: kleuters; 1e graad, 2e graad, 3e graad en adolescenten. De groepen komen vijfmaal samen op 5 oktober, 9 november 2016, 11 januari, 8 februari en 29 maart 2017 van 13.30 tot 14.30.

Als alle boeken gelezen zijn, stelt de jury een top 10 samen en duidt hun winnaar voor het beste KJV boek 2016-2017 aan. Op 29 maart organiseren de begeleiders aansluitend een boekenfeest met een feestelijke afsluiter tot 16 u. Wil je graag als jurylid aan de slag? Of  wil je meer informatie over de werking van de kinder- en jeugdjury op woensdagnamiddag in de bib of tijdens de middag op school?  Mail naar michele.geyskens@aartselaar.be.

 

De Moordzomer

Na 15 jaar is de Moordzomer uitgegroeid tot een vaste waarde op de boekenkalender. Ook in de bibliotheek krijgen spannende boeken volop de aandacht. Moord, fraude, psychologische terreur, spionage, fatale gebeurtenissen die je leven bepalen: je vindt het allemaal in spannende boeken. Misdaad op vakantie, ontspannen met spanning... Voor veel lezers is het de ideale combinatie.

Kies nu uit ons groot aanbod van spannende, bloederige, criminele, nagelbijtende boeken!

Zomertip van de Bib
De verbeelding: kun je alles vertrouwen wat je met je eigen ogen ziet? van Harlan Coben

Voormalig special forces-pilote Maya Calloway ziet tijdens haar werk iets onmogelijks. Op de nanny cam speelt haar tweejarige dochter Lily thuis met haar man Joe. Maar die is twee weken eerder bruut vermoord. Verbeeldt ze het zich? Ze zou het zo graag willen, maar het kan gewoon niet waar zijn. Voordat Maya de ongelooflijke waarheid aankan over haar man - en zichzelf - moet zij eindelijk de confrontatie aangaan met de geheimen en het bedrog uit haar eigen verleden.

 

De Leestuin

Deze zomer is de leestuin van de Bib weer open om met een goed boek of de krant te genieten van een rustig moment in de zon.

De leestuin is ook een ontmoetingsplaats, een ontspanningsruimte en een plek om gerust te kunnen studeren.

De Bib wenst je dan ook een ontspannend moment toe!

 

Leeskring

De leeskring van Aartselaar bespreekt vijf literaire boeken uit de Nederlandse literatuur en de wereldliteratuur. Onder begeleiding van Diana van Strijdonck deelt de groep leeservaringen met elkaar en besteden ze aandacht aan het literaire, historische en maatschappelijke belang van elk werk. De leden van de leeskring komen vijf maal per leesjaar samen in de bibliotheek, telkens op een dinsdag om 20u tot 22u15.

 

De leeskring komt samen:

En bespreekt het boek:

27 september 2016

Aantekeningen uit het ondergrondse van Dostojevski

22 november 2016

Dertig dagen van Annelies Verbeke

24 januari 2017

Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier

28 maart 2017

Plaza Granada van Victoria Hislop

23 mei 2017

Butchers Crossing van John Williams

 

De leeskring is een samenwerking van de bibliotheek met Vormingsplus Antwerpen. Er mag een maximum van 14 deelnemers zijn. Deelnemen kost € 5 (inwoner) of € 7 euro (niet-inwoner van Aartselaar). Als je je inschrijft voor de vijf besprekingen betaal je er slechts vier. Prijs is inclusief water, koffie en thee.