Tentoonstelling 'Bonjour, la France!'

Tijdens de koude wintermaanden kijkt de cultuurdienst naar onze zuiderburen. Van midden februari tot half maart word je ondergedompeld in de echte Franse cultuur tijdens de Franse Weken.

Een Franse thematentoonstelling in de Bib fungeert als amuse-gueule én dessert. Van het prille begin helemaal tot het einde vormt de expo een gevarieerd en kleurrijk Frans landschap waartegen de themaweken in cultureel Aartselaar zich zorgeloos en uitbundig afspelen.

Vive la culture! 

6 lokale kunstenaars tonen hun Frans geïnspireerde werk:

 • GERD DE MAERE is vormgever en textiel kunstenaar. Ze stelt tentoon met kleine schetsen gemaakt op reis door Frankrijk en met uitvergrote, bewerkte fotoprints op hetzelfde thema. Reizend door Frankrijk laat ze zich verwonderen door het onverwachte in het landschap. Ze gebruikt pen, potlood en waterverf op papier maar doorstikt sommige ontwerpen ook met draden en rijgt hiermee haar belevingen en uitdrukkingen in schoonheid aan elkaar.
   
 • THEO OTTÉ vertrekt van schetsen, foto’s of directe waarneming van de omgeving om in zijn aquarellen het spel van het licht en de sfeer weer te geven. Aquarel is ideaal om snel impressies van sfeervolle taferelen weer te geven. Frankrijk wordt door heem eerder suggererend en sfeervol weergegeven dan beschrijvend.
   
 • LISETTE ROBBROECKX was al van kindsbeen af geïnteresseerd in ‘kijken’ en ‘doen’. Creatief zijn met een fototoestel is dan ook helemaal haar ding. Ze toont graag een registratie van de beeldschone werkelijkheid en liet zich voor deze tentoonstelling inspireren door vuurtorens en haventjes aan de Normandische kust.
   
 • KOEN TILKIN exposeert met lichtobjecten en -sculpturen die uitdrukking geven van de Franse geschiedenis, cultuur en de driekleur van de vlag. Koen haalde inspiratie uit typische Franse symbolen zoals wijnbouw, markante gebouwen en de Eerste Wereldoorlog. De meeste van zijn materialen zijn hergebruikt. Hij wil met zijn creaties de bezoeker prikkelen en hen zelf een idee laten vormen van de typisch Franse symbolen.
   
 • FRIEDA HEYMAN stelt tentoon met schilderijen en papier-maché figuren. Zo bracht ze de favoriete (Franse) stripfiguur van mijn moeder – Becasinne – tot leven en verwerkte in het beeld tal van familie erfstukjes. In de Dordogne zerd ze verliefd op ganzen. Een grote landende gans ook van papier is een imposant beeld.
   
 • Van RIT DIERCKX vind je aquarel- en acrylschilderijen terug. Sault inspireerde haar tot een drieluik in aquarel. De gezellige dorpspleintjes waar petanque gespeeld wordt, de omliggende wijngaarden… Maar ook de typisch Franse lavendelvelden spreken tot Rits verbeelding. Ze brengt de paarse bloemenpracht aan de voet van de Mont Ventoux in een acrylschilderij tot leven.


Kom en waan je (als God) in Frankrijk in deze gevarieerde en inspirerende tentoonstelling!