Het heemkundig archief

Bezoekers van onze bibliotheekwebsite kunnen vanaf heden ook boeken en tijdschriften uit de collectie van de Heemkundige Kring Aartselaar in de online catalogus terugvinden.

Deze gespecialiseerde lectuurverzameling bevindt zich in de bibliotheek van de heemkundige kring, waar ze beschikbaar is voor raadpleging. De werken zijn enkel ter inzage en kunnen dus niet ontleend worden.

! De inventarisatie van de materialen is momenteel nog volop aan de gang en dus nog niet compleet. Er zullen maandelijks nieuwe titels in de online databank verschijnen tot tenslotte het volledige archief te raadplegen is. Ook de online beelddatabank is op dit moment nog in opbouw. 

Wat vind je terug in het heemkundig archief?

Na 40 jaar verzamelen bevat de heemkundige bibliotheek een collectie van meer dan 50.000 items, waaronder boeken, jaargangen van weekbladen, folders, infobladen, rouwbrieven, prenten, krantenknipsels, foto’s, enz... Deze mooie verzameling biedt een rijkelijk aanbod inzake heemkunde of lokale geschiedenis en volks- en familiekunde. Daarnaast vindt men er eveneens een aantal gespecialiseerde boeken over erfgoed, taalkunde en de bredere geschiedenis.

Verschillende gemeentelijke tijdschriften, infobladen en kranten worden ook bewaard en vertellen meer over de recentere Aartselaarse geschiedenis.
’t Krantje, Cultuurkrant, Molenblad, Rupelblad, Parochieblad, enz… tonen een greep uit deze meer hedendaagse collectie.

  Hoe ga je te werk? 

  • Zoek via de zoekbalk bovenaan op een specifiek thema of bekijk de volledige lijst voor een algemeen overzicht van alle beschikbare werken. Binnen deze lijst kan je met de filter-optie je zoekopdracht nog verder verfijnen.
  • Klik op ‘Waar staat het’ om de juiste plaats te vinden: alle heemkundige materialen zijn gerangschikt per kast en legplank (1-26 en A-E)
  • Indien je een boek wil inkijken, maak dan op voorhand een afspraak via de heemkundige kring op dit nummer: 03/887.71.06 of per e-mail aan rene.beyst@scarlet.be

  De heemkring neemt giften aan! 

  Heb je zelf nog een waardevol oud boek of tijdschrift met info over Aartselaar dat je graag wil schenken aan onze Heemkring? Wij nemen het graag aan! Neem voor een gift rechtstreeks contact op met de HKA. 

  Adres en openingsuren van de HKA

  Carillolei 3, 2630 Aartselaar
  Op maandagavond: 20:00 – 22:00 uur (mits afspraak)
  of na persoonlijke afspraak met René Beyst via dit e-mail adres/nummer:

  rene.beyst@scarlet.be of 03/887.71.06